Beleef het ontwerpproces – verdiepingscursus

De verdiepingscursus “Beleef het Ontwerpproces ”is een vervolg op de gelijknamige introductieworkshop. Hier heb je kennisgemaakt met de beginselen van het ontwerpproces en de wijze waarop je jouw persoonlijke proces daarin centraal kan stellen. Deze cursus biedt je de mogelijkheid om op een niveau dieper in te gaan op de verschillende stappen in het ontwerpproces, de creatieve mogelijkheden daarbinnen en hoe jouw persoonlijkheid en signatuur tot uiting te brengen in je weefsels.

Voor Wie?

Deze cursus is voor wevers die de weeftechniek (enigszins) onder de knie hebben en zich verder willen verdiepen in het ontwerpen van weefsels en hun eigen signatuur daarin.

Wat is het?

Het is een reeks van vijf lessen waarin de afzonderlijke fases van het ontwerpproces worden uitgelegd en doorlopen (oriëntatie, ontwerp, uitvoering en evaluatie). De lessen zijn volgens een vaste structuur opgebouwd en richten zich op het:

  • geven van inzicht in de verschillende stappen en/of aspecten per fase,
  • bieden van concrete handvaten om je (creatieve) mogelijkheden te vergroten,
  • eigen maken van de aangeboden materie,
  • reflecteren op je werk en keuzes.

Theorie wordt hierbij afgewisseld met oefeningen en reflectiemomenten. Parallel aan de lessen werk je aan een praktijkopdracht: je start met het maken van een eigen ontwerp dat vervolgens uitgewerkt wordt tot een weefsel. Indien je dat wil bestaat daarbij de mogelijkheid tot individuele coaching (telefonisch/ online). Het (t)huiswerk maakt integraal onderdeel uit van de cursus en vormt belangrijke input voor de lesdagen.

Wat brengt het je? 

Het doel van deze cursus is enerzijds je inzicht te verruimen. Wat zijn de stappen in het proces en de technische en creatieve mogelijkheden die je kunt inzetten om een weefsel vorm te geven? Je leert werken vanuit een aangereikt overzicht. Dit kun je gebruiken ter oriëntatie en om bewust keuzes te maken over welke mogelijkheden je juist wel en niet benut. Anderzijds leer je tijdens de cursus aan hoe structureel te reflecteren op de keuzes die je maakt (PIP). Met het combineren van beide raak je in staat om zelfstandig, heel bewust  jouw authenticiteit te ontdekken en/of onderzoeken en gericht te vertalen naar een signatuur in je weefsels.

Materialen

Als cursist draag je zelf zorg voor alle benodigdheden om de (t)huiswerk opdrachten te kunnen maken: scheerraam, weefgetouw, garens/ overige materialen.

Kosten

Het lesgeld bedraagt € 280,- p.p. incl. thee en materialen tijdens lesdagen.

Duur & locatie

5 lessen van 3 uur. Optioneel maximaal 4 aanvullende coaching gesprekken (telefonisch/ online).

Standaardlocatie: Atelier Naomi Sara, Kolenstraat 27 in Zutphen.

Afwijkende locatie mogelijk in overleg.

Data

Gemiddeld neemt de cursus 12 weken in beslag. Voorafgaand worden in onderling overleg data vastgesteld. Tijdens de eerste lesdag nemen we het cursusprogramma door en maken we afspraken over de praktijkopdrachten. De cursus volg je samen met minimaal 2 personen, maximaal 4.

Contact & aanmelding

Vragen en aanmeldingen kunnen worden gestuurd naar contact@naomisara.nl of door op de contact button onderaan de pagina te klikken.

Voor mij is het bijzondere van deze cursus dat Naomi het ontwerpen van een weefsel koppelt aan hoe je als mens in het leven staat. Naomi heeft mij met haar opdrachten gestimuleerd om nu eens echt de tijd te nemen te onderzoeken wat bij mij past. Haar manier van luisteren en teruggeven wat de kern is van wat ik vertel heeft mij verrast en geholpen mijn eigen weg te gaan. Iedere les voelde als een cadeau door haar oprechte aandacht, haar rake signaleringen en de lekkernijen bij de thee. De cursus is gedegen en doordacht opgebouwd en het lesmateriaal is een naslagwerk om bij ieder volgend project uit de kast te halen. Kortom: een aanrader!

 

Cora - juli 2022

Leren ontwerpen, niet vanuit een boekje maar door jezelf in te zetten als instrument. Dat is een spannend avontuur. Hoe kan ik nu, zonder enige voorkennis, mezelf gaan inzetten? Maar het is gelukt! Naomi Sara heeft mij op mijn eigen ontdekkingsreis gestuurd. Het was een fijn leerproces waarbij mijn vage, soms onbewuste ideeën konden worden omgezet naar iets concreets. Door haar grote kennis, haar manier van vragen stellen en de juiste dialoog aan te gaan is het zaadje geplant en mocht het groeien naar iets moois. En de gegeven handvatten zijn bij al mijn nieuwe projecten zeer goed toepasbaar. Naomi Sara dank je wel!

Paula Maris - 2022